Na povabilo predsednika Janeza Sušnika, je dne 7. 5. 2021 ZDUS obiskal minister za zdravje, dr. Janez Poklukar. S predsednikom Sušnikom sta imela na dnevnem redu dve zadevi. Cepljenje starejše populacije in kako vzbuditi zaupanje v cepiva, ki so na voljo naslednja tema razgovora pa je bila priprava delovnega gradiva Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v med koalicijskem usklajevanju.

Predsednik ZDUS je gosta najprej pozdravil in se mu zahvalil za hiter odziv na povabilo, ter predstavil sodelujoči s strani ZDUS, podpredsednico Vero Pečnik, predsednico komisije za zdravstveno in socialno politiko mag. Rosvito Svenšek, ter mag. Martina Totha, člana ekspertne skupine za zdravstvo pri ZDUS.

Janez Sušnik je uvodoma izpostavil precepljenost starejše populacije ter dodal, da je cepivo Astra Zeneca zasejala dvom v učinkovitost cepiva kar je imelo za posledico, da so se mnogi, ki so bili pripravljeni na cepljenje le temu odrekli vsaj za nekaj časa. »Seveda bomo vsem našim članom priporočili da se cepijo proti Covid- 19, a prisiliti res ne moremo nikogar«, je še dodal Sušnik.

Minister Poklukar je odgovoril, da lahko vsi, ki se želijo cepiti, vse informacije najdejo na portalu Z-Vem, sicer pa lahko poiščejo informacije in napotke po štirih poteh. Preko svojega osebno izbranega zdravnika, na cepilnih centrih, potom osebnega zaupnega pooblaščenca (eden izmed svojcev) ali pa na portalu Z-Vem. Dodal je še, da skrbniki portala budno bdijo nad prijavami in v kolikor nekdo, ki se želi prijaviti in prijave ne odda, da ga skrbniki pokličejo po telefonu in povprašajo v čem je težava, potem pa ga vodijo skozi celoten postopek prijave.

Minister je dejal, da je želja strokovne skupine, da bi bila precepljenost starejše populacije vsaj 70 %, in glede na odprt sistem prijav in pričakovane nove pošiljke cepiva, bi to željo lahko uresničili do konca meseca junija. Minister je še dodal, da intenzivno cepljenje oskrbovancev DSO-jev že kaže rezultate, saj se je epidemija v domovih umirila.

Nato sta se sogovornika dotaknila priprave Zakona o dolgotrajni oskrbi. Minister Poklukar je dejal, da je zakonsko besedilo trenutno v med koalicijskem usklajevanju in da bo javnosti na voljo čez približno 14 dni. Martina Totha je zanimalo tisto, kar ves čas poudarjamo, pa ne dobimo pravega odgovora. Namreč, kdo bo plačnik storitev. Minister je odgovoril, da Zavod za zdravstveno zavarovanje! Martin Toth mu je oporekal ter dodal, v kolikor bo plačnik ZZZS potem je potrebno spremeniti Zakon o zdravstvenem zavarovanju. Dr. Poklukar je odgovoril, da je ta sprememba predvidena in sicer v posebnem poglavju nastajajočega zakona. Potem je beseda stekla še o financiranju, oz. koliko bo oskrba stala državo na letni ravni, pa do naše zahteve, oz. želje, da se naše prostovoljce programa Starejši za starejše vključi kot oskrbovalce, prav tako pa tudi e – oskrbo, ki jo je na kratko predstavila podpredsednica Vera Pečnik, saj ne smemo prezreti, da na letni ravni beležimo na domu okoli 500 smrtnih primerov starejših, zaradi nepravočasne zdravstvene pomoči. Po srečanju, ki je trajalo dobro uro, pa sta tako predsednik Sušnik in minister dr. Poklukar odgovarjala še na številna novinarska vprašanja.

https://twitter.com/vladaRS/status/1390624796866539523

Odličen odziv medijev

Vera Pečnik, Rosvita Svenšek in Janez Sušnik, ZDUS