Nagrado RS za prostovoljstvo za leto 2020 prejela  Rožca Šonc

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 19. maja v Predsedniški palači na Erjavčevi cesti v Ljubljani priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2020. Gre za najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljcem  podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Kot smo že poročali po naših informativnih kanalih, je Odbor RS sprejel sklep, da nagrado za prostovoljstvo za leto 2020 prejme Rožca Šonc za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, razvoja, in njegove promocije.

Rožca Šonc je s humanitarnim delom začela že v času svoje poklicne poti kot pobudnica ustanovitve aktiva delovnih invalidov tovarne zdravil KRKA Novo mesto in skupine za pomoč odvisnikom. Po upokojitvi je aktivno prevzela številne pobude v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Od leta 2005, torej že šestnajsto leto, vodi najbolj prepoznaven program ZDUS Starejši za starejše, ki pomoči potrebnim posameznikom, starejšim od 69 let, omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje. Program neprekinjeno poteka že sedemnajsto leto, vanj pa je vključena skoraj petina slovenskih upokojencev, ki jih oskrbuje 3500 prostovoljcev.

Kot bi bilo včeraj, se spominjam naše poti v Bruselj oktobra 2017, ko se je stotnija prostovoljk pod vodstvom “lavreatke” Rožce, namenila v Evropski parlament, da prejme najvišje evropsko humanitarno priznanje, Državljan Evrope. Mediji pri nas so komaj kaj malega priobčili o tej nagradi v svojih dnevnih novicah in to jo je žalostilo. Prav tako tudi vse prostovoljke. Pa so se še bolj zagnano lotile svojega humanitarnega poslanstva, ki je dočakalo razsvetljenje v najbolj mračnih časih kar jih pomnimo, ko nas je zajela epidemija Covid – 19. Rožca je vzela vajeti v svoje roke in Občinski štabi CZ so dobivali sezname pomoči potrebnih starejših ljudi. Prav tako tudi odbori Rdečega križa, pa Karitasove izpostave. Zaščitnih sredstev ni bilo moč dobiti. Mask še manj! Pa so se preštele in znotraj svojih vrst našle posameznice, vešče šivanja, ki so jih začele šivati kot po tekočem traku. Same! Več kot 35.000 je bilo sešitih in razdeljenih med ljudi.

Zaradi široko razvejane strukture programa je neprecenljiva predvsem njena podpora društvenim in pokrajinskim koordinatorjem, saj povezovalno delo med društvi in lokalno skupnostjo ter Programskim svetom Starejši za starejše pri ZDUS, skrbi tako za promocijo samega programa kot tudi za pretok informacij in želja med odločevalci in donatorji. Program Starejši za starejše je vodila tudi v času epidemije, ko so se prostovoljke na terenu zaradi starostne strukture morale soočati s številnimi dilemami saj so tudi same v »rizični skupini,« a našle so pota do svojih uporabnikov in jih tudi v najbolj zaostrenih pogojih socialnih omejevanj niso pustile na cedilu.

Rožci Šonc je prostovoljstvo zlezlo tako globoko pod kožo, da je to postalo njen način življenja in to prežeto z vsem srcem, ter se zalezlo globoko v njeno dušo. Iskrene čestitke, draga naša Rožca in iskrene čestitke vsem tvojim prostovoljkam, ki si jim svetal vzor!

Črt Kanoni, foto Dijana Lukić

Povezava na posnetek dogodka: https://www.youtube.com/watch?v=Z8Ap_LaI2bo