DMS 2023, 24. In 25. maja na GR v Ljubljani

Zaprla so se vrata Marmorne dvorane na GR v Ljubljani. Zastor je padel, a tokrat smo vsi skupaj lahko mnogo bolj veseli odlično obiskanega dogodka, ki smo ga v ZDUS pripravili skupaj z Medgeneracijsko koalicijo slovenije. Robert Golob, predsednik vlade RS je v svojem slavnostnem nagovoru dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Med njimi je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov in »božičnica« za upokojence.

Predsednik ZDUS Janez Sušnik je v odzivu na vladno napoved 100-milijonskega paketa štirih ukrepov za upokojence izrazil presenečenje predvsem nad »božičnico« za upokojence, ki je niso pričakovali. Pozdravil je tudi ukrepe za invalide in za tiste, ki prejemajo vdovske pokojnine, pričakoval (pa ne le on) pa je višji odstotek uskladitve pokojnin. »Pričakovali smo najmanj 3,5 odstotka, kot je že februarja vladi predlagal Svet ZPIZ, vendar je vlada namenila prednost vdovskim pokojninam in invalidom ter sredstva razdelila drugače,« je dodal. Hudomušno pa je v svojem nagovoru dejal, »da dr. Golob postaja pravi »Gorenc«, saj mu gre težko denar iz žepa…«

Letošnji DMS so  v ospredje postavili aktualne družbene izzive mladih in starejših. Pripravili smo dve okrogli mizi, prvo na temo pokojninske, drugo pa smo posvetili zdravstveni reformi. Po končani slovesni otvoritvi je predsednik ZDUS predsednika Vlade RS popeljal na ogled  vsega, kar smo pripravili  za obiskovalce. Ogledala sta si  rokodelske mojstrovine naših članov, njihova likovna dela, ki praviloma nastajajo v okviru likovnih kolonij, na koncu pa se je dr. Golob seznanil še s požrtvovalnim delom naših prostovoljk in se zapletel v sproščen klepet z mnogimi od njih in podrobno spoznal program Starejši za starejše.

Tako kot je v navadi, smo tudi tokrat gostili naše prijatelje iz zamejstva, ki so se radi odzvali našemu vabilu. Ker pa brez tradicije take prireditve ne bi moglo biti, smo  v popoldanskih urah pripravili še 12. Večer pesmi in plesa.

Na uricah poezije, ki so potekale v dvorani Urška so se predstavili naši literati. Poezije je bilo več kot proze, a tako je v življenju, sdaj ta piše romane, pesmice pa nam odzvanjajo v ušesih od jutra do večera. Smo pa postregli še z Zbornikom, nekakšno antologijo vsega, kar je nastalo na tem področju od leta 2019 do lani.

Na nekdanji praznik, Dan mladosti 25. maja, se je zvrstilo kar nekaj dogodkov. Potekala je Skupščina hotela Delfin,  sledil je Dan ZDUS in 45. Državno srečanje pevskih zborov DU Slovenije. Pozdravni nagovor je imel Janez Sušnik, slavnostnega pa doc. dr. Tatjana Mlakar, Generalna direktorica  ZZZS…

Ne smemo pozabiti še novinarske konference, ki je tega dne potekala v dvorani Forum, pripravila pa sta jo Telekom Slovenije in ZDUS. Ja, uganili ste! Beseda je tekla o tem, kaj bo z e – Oskrbo po 30. septembru, ko…  e – Oskrbo je v celoti podedovalo novonastalo ministrstvo za solidarno prihodnost in državni sekretar dr. Luka Omladič  bi želel zagotoviti nemoteno nadaljevanje projekta, a za to ni s seboj prinesel  nobenih zagotovil.

Spomnimo: Asistenčni center je v enem letu, to je v obdobju od maja 2022 do aprila 2023 prejel 20.236 klicev uporabnikov E-oskrbe. V tem obdobju je pomoč organiziral 1037 uporabnikom, od tega je bil 201 primer takšen, da je bila potrebna organizacija pomoči z intervencijo nujne medicinske pomoči. 227 uporabnikov je potrebovalo pomoč zaradi padca v domačem okolju, 126 uporabnikov pa je potrebovalo pomoč zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja…

Zadnji dogodek letošnjih Dni medgeneracijskega sožitja pa je bila javna razprava na temo zdravstvene reforme, ki je bila, roko na srce, kljub nekoliko poznemu terminu vendarle dobro obiskana.  Tako kot tudi celotna prireditev, katere organizator je bila ZDUS, partner MeKoS, glavni pokrovitelj pa Zavarovalnica Triglav D.D. 

Prireditev so omogočili: Ministrstvo za solidarno prihodnost, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Urad Vlade RS za Slovence in zamejce po svetu, in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Več o dogodku pa tudi  v skorajšnji novi številki revije ZDUSPlus