23. in 24. maja smo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprli druge dneve medgeneracijskega sožitja, ki so tokrat potekali v nekoliko bolj okrnjenem obsegu, le dva, namesto treh  dni. V kulturnem programu otvoritve, ki so ga obogatili učenci OŠ Stranje pri Kamniku in folkloristi iz DU upokojencev Velikega Gabra so se na govornici zvrstili številni gostje. Najprej je zbrane nagovoril predsednik ZDUS Janez Sušnik, za njim je navzoče v imenu Medgeneracijske koalicije Slovenije nagovorila predsednica Marike Grubar, za njo pa v imenu mesta  Ljubljana in župana Zorana Jankoviča še podžupan Dejan Crnek. Povsem na koncu pa smo lahko prisluhnili pozdravnim besedam slavnostnega govornika, ministra za DDSZ in EM, v odhajanju, Janeza Ciglerja Kralja.

Po svečani otvoritvi je na odru sožitja potekalo srečanje Pevskih zborov, ki so se tako po dveh letih premora znova predstavili ljubiteljem zborovskega petja, v dvorani Urška pa sta potekali okrogli mizi. Prva je spregovorila in iskala odgovore na dileme medgeneracijskega sobivanja, druga pa o bolj ali manj perečih problemih dolgotrajne oskrbe. Zakon o dolgotrajni oskrbi smo starejši in upokojenci že dolgo pričakovali, saj smo bili dolgo časa na tem področju med redkimi državami, ki takega zakona nimajo. Pri tem pa gre za posebno vejo socialne varnosti, ki je namenjena predvsem starejšim, onemoglim in osamljenim, ki so potrebni pomoči drugih. Zdaj, po sprejetju zakona, pa smo soočeni s tem, da bo brez ustreznih popravkov zakon neizvedljiv. Državni sekretar Cveto Uršič je v zvezi s tem dejal da je zakon živa materija, nikoli ni popoln. Potrebujemo temelj, na katerem gradimo, ga izpopolnjujemo in pilimo. Covid 19 je po njegovih besedah razgalil potrebe na področju celostne oskrbe starejših. V tem mandatu je minister Janez Cigler Kralj priskrbel 70 milijonov evrov za najranlivejše v družbi. Dejstvo pa je, da si večina starejših svojo jesen življenja želi preživeti v lokalnem okolju. Po končanih okroglih mizah, ki sta bili kar dobro obiskani, pa so v isti dvorani potekale še
tradicionalne “urice poezije.”

Drugi dan, že takoj po odprtju ob 10. uri, je podpredsednica ZDUS Jožica Puhar gostila predstavnike društev upokojencev iz zamejstva. Madžarski iz Monoštra so se opravičili, hrvaški iz Reke in Zagreba prav tako, prišli pa so iz Italije in Avstrije. Druženje je bilo prijetno in vse tri strani smo si izmenjale dragocene izkušnje glede pokojninske politike in odnosa države in družbe do starejših.

Torek je bil v nekem smislu praznik slovenskih upokojencev, saj je v prireditvene delu Marmorne dvorane potekal Dan ZDUS s kulturnim programom, ki ga je odlično in duhovito povezoval predsednik Komisije za Kulturo pri ZDUS, Franc Gombač. V programu je sodelovala Veteranska godba na pihala iz Mengša pod vodstvom Janeza Pera, folkloristi DU Turnišče in pa šolarji iz Boljunca pri Trstu, ki so zapeli in zaigrali nekaj takih ljudskih viž, ki so nam, vzhodno od Divače, povsem neznane. Slavnostni govornik je bil v odsotnosti generalnega direktorja ZPIZ dr. Andraž Rangus, Janez Sušnik in podpredsednica ZDUS Jožica Puhar pa sta v nadaljevanju podelila še posebne nagrade najbolj aktivnim društvom iz trinajstih pokrajinskih zvez, včlanjenih v ZDUS. Priznanja so prejeli:

PZDU Dolenjske in Bele krajine – DU Veliki Gaber in DU Trebnje, Gorenjska PZDU – DU Kamnik, PZDU Ljubljana z okolico – DU Medvode, PZDU Južna Primorska – DU Piran in DU Ilirska Bistrica, PZDU Severna Primorska – DU Tomin in DU Idrija, PZDU Zg. Podravje – DU Limbuš Pekre in DU Slovenska Bistrica, PZDU Sp.Podravje DU Miklavž pri Ormožu in DU Majšperk, Posavska PZDU – DU Brestanica, DU Raka in DU Radeče, Zasavska PZDU – DU Zagorje ob Savi in DU Hrastnik, Koroška PZDU – DU Slovenj Gradec in DU Mislinja, Šaleška PZDU – DU Velenje in DU Šoštanj, Celjska PZDU – DU Škofja vas in DU Zabukovica – Griže, Pomurska PZDU – DU Murska Sobota, DU Gornja Radgona in DU Beltinci.

Prireditev so omogočili: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, JSKD – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Zavarovalnica Triglav d.d. in številni drugi donatorji. S svojo ponudbo pa sdo sodelovali: Hotel Delfin Izola, Urad Vlade RS za  demografijo, Urad RS za mladino, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za okolje in prostor, Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za obrambo, Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Stanovanjski sklad Slovernijer – Javni sklad, Telekom Slovenije, Stan Nepremičnine, Ortomedica, KSKS Slovrenije, Ortoroma, LL Viva, ZPIZ in Nepremičninski sklad PIZ.

Kakorkoli ocenjujete dogodek ki je danes že za nami, moje osebno mnenje je, da je prireditev uspela. Uspela v vseh pogledih! S komerkoli sem se pogovarjal, vsi so bili zadovoljni, saj so dejali, da je na tako zgoščenem prostoru dogodek bolj pregleden in ni potrebno preveč hoditi naokrog, da najdeš tisto, kar želiš. Lahko bi bilo tudi drugače, številčnejše, a po vsaki bitki se vedno najde dovolj generalov, kajne?

Hvala vsem, ki ste se angažirali okoli tega našega dogodka. Hvala Dijani, Beati, Sabini, Mateji in Karmen, hvala vsem sodelujočim in seveda hvala tudi Slavici Bučan in Francu Gombaču za njun doprinos pri slavnostnem delu prireditve.

Črt Kanoni