Spoštovani člani ZDUS!

Tretje življenjsko obdobje zaznamujejo življenjske izkušnje, modrost in znanje ter veščine, s pomočjo katerih lažje obvladujemo nepredvidljive okoliščine in se soočamo z negotovimi razmerami. Kljub temu je povsem človeško, da na čisto vse okoliščine ne moremo biti pripravljeni. Prav čas epidemije novega koronavirusa SARS-Cov-2 in bolezen covid-19 sta nas vnovič dodobra soočila z ranljivostjo, krhkostjo in neznankami. Zdravje ni samoumevno, zato je izjemno pomembno, da našo pozornost usmerimo tudi v preventivo, katere pomemben del je cepljenje, ki prispeva k zmanjševanju obolevnosti in ohranjanju dobrega zdravja.

Vemo, da sta za dobro zdravje pomembna tudi telesna dejavnost in skrb za naš imunski sistem, ki je prvi branik pred okužbami in obolenji. Ljudje s slabšo odpornostjo in slabim življenjskim slogom so bolj dovzetni za različna virusna obolenja in bakterijske okužbe. Značilnost novega koronavirusa SARS-Cov-2 je, da v primeru zbolevanja za Covid-19 pri starejših, še posebej pa pri kroničnih bolnikih, ta lahko poteka v težji obliki, ima zelo dolgotrajne posledice in kar je najhuje, prezgodnjo smrt. Verjamemo, da se temu želimo vsi izogniti in obvarovati svoje zdravje ter zdravje naših najbližjih ter zaščititi tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. S cepljenjem bomo dosegli skupni cilj, vrnitev v ustaljene tirnice življenja in preprečili pojav morebitnih novih valov epidemije.

Cepiva, ki jih imamo na voljo v Sloveniji, so varna in učinkovita, čeprav se v javnosti pojavljajo netočne in neresnične informacije, ki vzbujajo dodatne pomisleke in strahove. Varni bomo šele tedaj, ko bomo dosegli ustrezno stopnjo precepljenosti, to je vsaj 60%. Za več informacij o cepivih in cepljenju lahko pokličete osebnega zdravnika ali pa odgovore poiščete tudi na spletni strani https://www.cepimose.si/

Kolektivna imunost v državi realno predstavlja zaščito pred okužbo do katere pride, kadar je velik delež prebivalstva že imun, pred okužbo pa so zaščiteni tudi ne imuni posamezniki. Bolezen se namreč v populaciji zaradi večjega dela cepljenih posameznikov ne more več prenašati, ker se verige prenosov okužbe prekinejo oziroma omejijo.

Za dosego takih razmer pa je zelo pomembno, da se cepi kar največ prebivalcev. ZDUS zato poziva vse svoje člane, da se zdaj, ko je cepiva dovolj in je tudi izbira cepiva odločitev posameznika, cepijo na najbližjem cepilnem mestu. Zavedamo se, da vsi člani nimajo enakih možnosti za dostopanje do cepilnih mest, zato pozivamo vse svojce, oz. osebe, ki skrbijo za starejše, da jim olajšate dostop do cepljenja. V prihodnjih dneh bo Ministrstvo za zdravje to možnost vsem prebivalcem Slovenije približalo tudi z vzpostavitvijo mobilnih cepilnih enot, ki bodo izvajale cepljenje širom Slovenije. Informacije o cepljenju prek mobilnih enot so dostopne na: https://www.cepimose.si/mobilne-cepilne-enote/

Zaščitimo torej svoje zdravje, cepimo se, saj bomo le tako preprečili morebitno okužbo z virusom Sars-Cov-2 in starost preživljali brez negotovosti in strahu.

Stopimo skupaj – cepimo se!

Janez Sušnik predsednik ZDUS in

Milan Krek, direktor NIJZ