Aktualno

Zapisnik medgeneracijskega srečanja o kulinariki

29.05.2017
 
     
                                                                                                                      
                                                      
ZAPISNIK
 
medgeneracijskega srečanja o kulinariki, ki je bil
v ponedeljek dne, 24. 4. 2017, ob 17. uri
v  Fašunovi hiši na Ljubnem ob Savinji.
 
PRISOTNI: DR. Anton JEZERNIK, Toni RIFELJ, Peter VALTE, Darja DOBOVIČNIK, Danica VEZOČNIK KRAJNC
 
PRISOTNI S STRANI ZDUS: opravičili udeležbo
 
Zbrani člani SLO skupine Mostovi za Evropo in domačini iz Društva upokojencev Ljubno smo se udeležili prikaza priprave kmečke malice, značilne ob košnji oz pri težaških kmečkih opravilih v gozdu.
 
Ker so takšna opravila vezana na moč in obenem veliko porabo energije, je potrebno pripraviti krepko hrano oz. krepek obrok hrane. Malico je osnovala ga. Marta Zagožen iz kmetije Bolk v Bočni. Skupaj z otroki je pripravila tiste jedi, ki so najbolj značilne in zaželene, ko se na kmetiji lotijo težjih opravil, kot sta košnja in delo v gozdu.
 
 
Pogovarjali smo se tudi o sestavinah in načinu priprave jedi ter o tem, kje se dobijo prave domače sestavine kot so orehi, ajdova moka, ocvirki, vratovina »šinik« in želodec sušen na zraku. Pogovarjali smo se tudi o pijači, ki sodi poleg in ugotovili, da je v naših krajih najbolj značilen aperitiv narejen iz borovnic in domačega žganja, ki se zori na soncu in mu pravimo tudi »katurovc«. H glavni jedi pa sodi jabolčnik, stisnjen iz soka jabolk domačih sort.
 
Nekaj receptov nam je ga. Marta Zagožen tudi povedala.
 
OREHOVA POTICA 
 
8 dag maščobe
3 rumenjaki
6 dag sladkorja
3 dag kvasa
75 dag moke
sol, rum, limon. lupina
mleko
 
Naredimo kvasec in zamesimo testo, ko je vzhajano razvaljamo namažemo z orehovim nadevom, zvijemo in spečemo na 190 stopinjah.
 
OREHOV NADEV
 
50 dag orehov
25 dag sladkorja
smetana in
sladkor po okusu
 
 
 
Recept za ocvirkov namaz se pripravi na sledeč način:
 
OCVIRKOV NAMAZ
 
Potrebščine:
40 dag ocvirkov segreješ, odcediš v ohlajeno dodaš
4 trdo kuhana jajca
2 kisli kumarici
1 srednje velika čebula
1 žlička kaper
1 žlička gorčice
poper, vegeta
po potrebi še majoneza ali sveža paprika
 
Vse skupaj zmeljemo, da nastane gladek namaz. Postrežemo z ajdovim kruhom in mlado čebulo.
 
 
Receptura za ajdov kruh z orehi se pripravi na sledeč način:
 
AJDOV KRUH Z OREHI
 
Potrebščine:
90 dag bele moke
10 dag ajdove moke
1 kocka kvasa
orehi po potrebi 
 
Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo in ohladimo, naredimo kvasec in z vsem naštetim zamesimo testo, ko testo vzhaja dodamo narezane orehe, pregnetemo in pustimo še 15 min. vzhajati, pečemo 1 uro na 190 stopinj.
 
Člani SLO skupine pa so vse njene dobrote razstavili v Fašunovi hiši na Ljubnem, ki ji pravijo tudi hiša mnogoterih vsebin, ker se v njej vsako leto dogajajo razne razstave, dogodki, delavnice, priprave jedi, predavanja ipd.
 
 
Prisotni so lahko tudi pokušali te domače dobrote in se čudili nad njihovim pristnim okusom, ki lahko nastaja le v ekoloških okoljih Zg. Savinjske in Zadrečke doline.
 
Besedilo in slike: Darja Dobovičnik
 

 

aktualno vse

21.07.2017 - Raziskava: Preventiva učinkovita tudi pri demenci

21.07.2017 - V štirih letih Izmenjevalnice zbrali sedem ton donacij za prejemnike pomoči Rdečega križa

21.07.2017 - Doživite EU v Hiši EU v Ljubljani!

21.07.2017 - Kako varno uporabljate internet na dopustu?

21.07.2017 - Nov napad z lažnimi sporočili v imenu FURS

20.07.2017 - Slovenska bela jelka zavira staranje in povrne naravno lepoto

20.07.2017 - Vabilo na novinarsko konferenco ZDUS 24 7 2017 - demografski rezervni sklad in 2. tir

20.07.2017 - Vlada sprejela strategijo dolgožive družbe

19.07.2017 - Starejši ne smejo biti poskusni zajčki

18.07.2017 - Slovenska karitas s predlogi ukrepov za ljudi z nizkimi prejemki

18.07.2017 - Mešani pevski zbor DU Mali Slatnik v Izoli

18.07.2017 - ZSSS za samostojen in neodvisen demografski sklad

17.07.2017 - ZPS: Z letom 2019 prepoved brezplačnih plastičnih vrečk

17.07.2017 - Preventiva in obravnava možganske kapi pri starejših

17.07.2017 - Priljubljeni osvežilci zraka dokazano škodljivi

17.07.2017 - Osemdesetletna aktivistka, vulkan sredi morja in križarjenje bananinih olupkov

17.07.2017 - Projekt Z možgani za možgane trenutno zaključuje 1.fazo zbiranja podatkov

15.07.2017 - Vabilo k izpolnitvi ankete "Jeziki v Sloveniji in slovenščina zunaj nje"

14.07.2017 - Z zelenice, ki ni kar tako

14.07.2017 - Udeležba ZDUS na srečanju nevladnih organizacij z ministrom za zunanje zadeve

13.07.2017 - Vlada med drugim o ukrepih za manj revščine

13.07.2017 - Predlog novele zakona o SDH končal parlamentarno pot

13.07.2017 - AGE platform Evrope

12.07.2017 - DZ danes tudi o noveli zakona o zdravniški službi

12.07.2017 - Vabilo za sodelovanje v raziskavi

12.07.2017 - Obetajoči rezultati projekta DiscOCVer55

11.07.2017 - Drugačne cene v domovih za starejše po napovedi Kolar Celarčeve morda v splošnem dogovoru za leto 2018

11.07.2017 - Ta petek v Kolovratu pravi slovenski ljudski večer

11.07.2017 - Poletne počitnice 2017

11.07.2017 - Pri varuhu odprli prvo demenci prijazno točko

11.07.2017 - Srečanje posavskih prostovoljcev programa »Starejši za starejše«

10.07.2017 - Predlog zakona o demografskem rezervnem skladu v javni obravnavi

10.07.2017 - Vlada bo predvidoma v četrtek sprejela strategijo dolgožive družbe

10.07.2017 - Ime tedna na Valu 202 je Rožca Šonc

10.07.2017 - Zgodnje odkrivanje demence je zelo pomembno - Projekt ADAM

10.07.2017 - Kolar Celarčeva danes o poslovanju zdravstvenih zavodov

10.07.2017 - ESS sprejel predlog usklajenih izhodišč za spremembe na pokojninskem področju

09.07.2017 - Zaključno srečanje partnerjev projekta Mostovi za Evropo v Chemnitzu

08.07.2017 - E-informator: Koledar NVO julij 2017

08.07.2017 - Projekt Z možgani za možgane - prošnja za sodelovanje

07.07.2017 - Z julijem tudi 70 % predplačila za NVO

07.07.2017 - V prostovoljskih organizacijah opozarjajo na manjkajoča področja v nastajajoči strategiji

07.07.2017 - Odbor za zdravstvo o noveli zakona o zdravniški službi

06.07.2017 - V Ormožu zbudili zanimanje pri najmlajših za dokumentarni film »Ne mečmo hrane stran!«

06.07.2017 - Vabilo na četrtkov pevski in petkov glasbeni večer v Kolovrat

06.07.2017 - Sodelujoči na javni tribuni NSi o pokojninski reformi poudarili pomen soglasja

06.07.2017 - Vraničar Ermanova včeraj o demografskem skladu s Kapitalsko družbo, predstavniki upokojencev in mladih

05.07.2017 - Vabilo za predstavnike medijev - Projekt ADAM

04.07.2017 - Povprečnine po novem nekoliko višje, letni dodatek julija vsem upokojencem

04.07.2017 - Objavljen razpis za najem oskrbovanih stanovanj v Izoli

03.07.2017 - Evropski parlament nagradil ZDUS

03.07.2017 - Javna tribuna o pokojninski reformi

30.06.2017 - Zaključna konferenca projekta Seniorski turizem v Evropi

30.06.2017 - Podelitev nagrade Državljan Evrope 2017 programu Starejši za starejše v Hiši Evropske unije v Ljubljani

29.06.2017 - Predlog o demografskem skladu gre v četrtek v javno razpravo

29.06.2017 - Večer z Elino Garančo - mezzosopranistko svetovnega slovesa

29.06.2017 - Zbor članov ZDUS ne podpira referenduma o 2. tiru

29.06.2017 - Po predlogu izhodišč za pokojninske spremembe se bo delovna aktivnost podaljševala

28.06.2017 - Raziskovalci IJS želijo umetno inteligenco vpeljati v vsako občino

28.06.2017 - V Kopru odprli varstveni center za osebe z demenco