Aktualno

Za demenci prijazno družbo

26.10.2017

 Image result for spominčica

V Termah Čatež je v petek 20. in v soboto 21. oktobra potekala 9. mednarodna konferenca o demenci ASK 2017 z naslovom in vodilnim motom Za demenci prijazno družbo. Konferenco je ob 20. obletnici delovanja organizirala Spominčica - Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za demenco.
 
Na konferenci je bilo navzočih 280 udeležencev, med njimi 48 predavateljev (znanstvenikov, specialistov in strokovnjakov z različnih področji medicine, farmacije, psihologije, socialnega dela, pa tudi s področja elektrotehnike, tekstilne tehnologije in prava). Aktivni udeleženci so bili tudi terapevti z različnih področji, negovalci, prostovoljci, osebe z demenco in svojci oseb z demenco. Najbolj avtentično pričevanje o bolezni pa sta prispevala ga. Helga Rorha iz Nemčije, članica Evropske delovne skupine oseb z demenco pri Alzheimer Europe in Slovenec g. Zvone Bah, oba obolela za demenco. Predavatelji so prišli iz 15 držav v Evropi, kot predstavniki različnih institucij, univerz in univerzitetnih klinik, raziskovalnih institucij, združenj, domov za starejše in Urada varuha človekovih pravic. Na konferenci ni umanjkala niti umetniška interpretacija problematike bolezni demence skozi poezijo in gledališko igro "Kje sem ostala?".
 
Konferenco ASK 2017 je otvorila predsednica Spominčice ga. Štefanija Lukič Zlobec, ki je orisala 20 let izkušenj Spominčice in poudarila pomen oblikovanja demenci prijazne družbe. Otvoritve konference sta se udeležili tudi ministrica za delo družino in socialne zadeve, dr. Anja Kopač Mrak ter varuhinja človekovih pravic, ga. Vlasta Nusdorfer. Obe sta spregovorili o pomenu in poslanstvu, ki ga Spominčica s svojim neutrudnim delom, podporo svojcev oseb z demenco, svetovanjem in izobraževanjem za prepoznavanje prvih znakov bolezni, prizadevanjem za ustrezno obravnavo in ravnanje z njimi, inovativnimi oblikami ozaveščanja javnosti, opravlja že 20 let. Poudarili sta tudi ukrepe sprejete na nivoju države, kot je sprejetje Strategije obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2020 v lanskem letu, pripravo akcijskega načrta ter skorajšnji sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi. Vlasta Nusdorfer je v svojem čustvenem nagovoru, podprtem s primeri iz svoje prakse, med drugim govorila tudi o otvoritvi prve Demenci prijazne točke v okviru Urada varuha, ki je bila ustanovljena v sodelovanju s Spominčico. Pismo podpore konferenci sta poslali tudi ministrica za zdravje, ga. Milojka Kolar Celarc in generalna direktorica Alzheimer's disease International (ADI), ga. Paola Barbarino. Milojka Kolar Celarc je posebej poudarila, da je Ministrstvo za zdravje Spominčici pred enajstimi leti podelilo status humanitarne organizacije, kar je le-ta več kot upravičila, saj se za demenci prijazno družbo uspešno prizadeva ves čas svojega obstoja. Paola Barbarino je na udeležence naslovila poziv, da se zgledujejo in učijo iz primerov Slovenije, kakor tudi iz izvajanj mnogih strokovnjakov, ki delujejo na področju demence, raziskovanja, zdravljenja, inovacij in pravic oseb z demenco. "Prijaznost do demence je vključena tudi v globalni načrt o demenci, ki ga je maja letos sprejela tudi Svetovna zdravstvena organizacija, WHO", je v pismu zapisala generalna direktorica ADI. Ga. Helha Rohra je poudarila, da je navdušena, ko vidi toliko zainteresiranih mladih, skupaj bomo zmogli premagati probleme, ki v družbi nastajajo zaradi demence. Ga. Annette Dumas, dolgoletna sodelavka Alzheimer Europe, sedaj vodja za evropske zadeve iz Belgije je poudarila prizadevanja v Evropski uniji, zlasti nekaterih voditeljev, ki so prepoznali problematiko bolezni demence in jo uvrstili na mesto, ki ji zavoljo težavnosti pripada, tako v političnih razpravah in odločitvah, kot tudi v nacionalnih zdravstvenih strategijah.
 
Program konference s predavanji in delavnicami je potekal v več sekcijah. Vodilni evropski in svetovni strokovnjaki: dr. Nori Graham, bivša predsednica in sedanja podpredsednica Alzheimers' Disease International, častna članica kraljeve akademije psihiatrov, dr. Magda Tsolaki, profesorica nevrologije na Aristotelovi univerzi v Solunu in nevropsihiatrinja, dr. Merce Boada, nevrologinja in direktorica Fundacion ACE, dr. Mojca Muršec, oddelek za psihiatrijo, Univerzitetni klinični center Maribor, dr. Jana Mali, profesorica na Fakulteti za socialno delo, dr. Ezio Giacobini, profesor na Oddelku za geriatrijo na Medicinski fakulteti v Ženevi, dr. Bengt Winblad, profesor geriatrije na Karolinska Inštitut, Stockholm, dr. Zvezdan Pirtošek predstojnik katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, mag. Jure Markič, Urad varuha človekovih pravic in drugi. Predstavljene so bile številne raziskave, katerih cilji so temeljitejše poznavanje delovanja možganov, iskanje vzroka za bolezen demenco, izboljševanje diagnostičnih postopkov za njeno zgodnje odkrivanje, iskanje učinkovitega zdravila in preučevanje medsebojnega učinkovanja različnih zdravil. Predstavljene so bile mnoge dobre prakse pri obravnavi in delu z osebami z demenco, ukrepi za njihovo varnost, varovanje pravic, upočasnitev bolezni in ohranitev fizičnega zdravja in dostojanstva. Velik poudarek je bil dan tudi pomoči svojcem in poklicnim oskrbovalcem, ki pri svojem delu izgorevajo. Dragoceno je bilo pričevanje dveh sorodnic, ki sta pri svoji skrbi za obolela družinska člana, našli načine, kako pomagati sebi in njima, kakor tudi olajšati delo poklicnim negovalkam. Še vedno sta finančna in kadrovska podhranjenost tega področja velik problem, ne le v Sloveniji, temveč, kot je bilo slišati, tudi v nekaterih drugih državah, kar terja že sedaj in za prihodnje hitro ukrepanje. Staranje prebivalstva ob skokovitem naraščanju števila obolelih za demenco predstavlja svetovni izziv tako za področje zdravstva in sociale kot družbe v celoti.
 
Predsednica Spominčice - Alzheimer Slovenja ga. Štefanija L. Zlobec, generalni sekretar g. David Krivec in celotna ekipa Spominčice, so bili deležni iskrenih čestitk ob jubileju, pohval za vsa svoja prizadevanja na področju ozaveščanja, usposabljanja in pomoči osebam z demenco, njihovim svojcem in celotne družbe. Posebne pohvale pa so bile namenjene organizaciji konference ASK 2017 na kateri so združili vse discipline, ki so povezane z demenco ter tudi osebe z demenco in družinske člane, ki zanje skrbijo. S konferenco ASK 2017 so počastili spomin na ustanovitelja in dolgoletnega predsednika Spominčice - Alzheimer Slovenja, dr. Aleša Kogoja.
 
Poleg predanega dela organizatorjev ter vseh prostovoljcev, ki so pri izvedbi pomagali, so za izvedbo konference zaslužni tudi sponzorji: MERCK SHARP & DOHME, inovativna zdravila d.o.o., Slovensko inovacijsko stičišče, Evropsko gospodarsko interesno združenje, Elektro Ljubljana, podjetje za distribucijo električne energije, d. d., NOVARTIS PHARMA SERVICES INC. Podružnica v Sloveniji, Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d in organizacijski partner Terme Čatež d.d.
 
Informacije:
David Krivec,
generalni sekretar 
Tel: 01 26 65 111
Email: david.krivec@spomincica.si
 
 
Štefanija L. Zlobec
predsednica Združenja Spominčica
 

Vir: Spominčica

aktualno vse

08.10.2018 - Strokovno srečanje v okviru evropskega projekta ITHACA (InnovaTion in Health and Care for All)

03.10.2018 - Okrogla miza Medgeneracijski izzivi družbe in koalicijska pogodba_izjava za javnost

01.10.2018 - Slavnostna otvoritev 18. festivala za tretje življenjsko obdobje

01.10.2018 - Novinarska konferenca POSLANICA OB DNEVU STAREJŠIH IN PROJEKT KARTICA PROSTOVOLJCA

28.09.2018 - VABILO na odprtje 8. fotografske razstave ZDUS in 18. F3ŽO

26.09.2018 - Memorandum 2018

13.09.2018 - Predaja Deklaracije o načelih strpnosti in Deklaracije Stop obrekovanju

22.08.2018 - Zahvala Tomažu Banovcu - avtorju Memoranduma 2018

26.06.2018 - 28. Redni zbor članov ZDUS

06.12.2017 - Ne pozabite! 0,5 % dohodnine lahko tudi letos podarite ZDUS-u

25.11.2017 - Decembrski dogodki v Gostilni Pri kolovratu

16.11.2017 - Za kakovostno bivanje starejših ključna zagotovitev varnosti in zasebnosti

16.11.2017 - Svetovni dan ozaveščanja o raku trebušne slinavke

16.11.2017 - Večer: Bonbončki

15.11.2017 - Opozicija kritična do proračuna, koalicijo veseli presežek

15.11.2017 - Okrogla miza projekta Sobivamo

15.11.2017 - Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi po oceni skupnosti socialnih zavodov zvišuje plačilo za dom

15.11.2017 - Prvi kulturni bazar v regiji

14.11.2017 - Vabilo na srečanje - »Dolgotrajna oskrba"

14.11.2017 - Ljubljančani od danes do nujne medicinske pomoči v novih prostorih

14.11.2017 - Zdravila za sladkorno bolezen prejema skoraj 110.000 Slovencev, število bolnikov skokovito raste

14.11.2017 - Cerar o stanovanjski politiki: Nastavki so, treba paziti tudi na javne finance

14.11.2017 - Generalni direktor Zpiza za STA: Trendi na pokojninskem področju spet vzpodbudni

13.11.2017 - Kuštrin po sestanku pri premierju Cerarju verjame, da bodo našli pot k rešitvi

13.11.2017 - V enomesečno javno razpravo pravilnik čakalnih seznamih in najdaljših čakalnih dobah v zdravstvu

13.11.2017 - Objavljen je bil razpis za sofinanciranje socialnovarstvenih programov

13.11.2017 - Vabilo na okroglo mizo Združenja ONKO NET

10.11.2017 - Okrogla miza o enakosti pri delu

10.11.2017 - Prostovoljna vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje spet kot pred letom 2013

10.11.2017 - Literarni večer gorenjskih ustvarjalcev v Trzinu

09.11.2017 - Je nasilje nad starejšimi problem starih in mladih?

09.11.2017 - Kolar Celarčeva za STA: Zdravstvo ni brez napak, a tudi ni v razsulu

09.11.2017 - Predstavitev in pogovor o sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe v Sloveniji 15. 11. 2017

09.11.2017 - Državni zbor na današnji izredni seji med drugim o noveli pokojninskega zakona

08.11.2017 - Vabilo na okroglo mizo: Samomori med starejšimi

08.11.2017 - Tradicionalno srečanje upokojencev občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje

08.11.2017 - Letni posvet o izobraževanju odraslih 2017

08.11.2017 - Oporoka, kako je s tem?

07.11.2017 - Kako si Slovenec kupi stanovanje?

07.11.2017 - V Spodnjem Podravju več partnerjev skupaj v reševanje problematike demence

07.11.2017 - Vabilo na dogodka v okviru Prometnega dne 2017

06.11.2017 - Predsedniške volitve: Upokojenci in mladi od predsednika pričakujejo zavzemanje za njihove interese

06.11.2017 - OECD svari pred vse večjimi neenakostmi med starejšimi v prihodnosti

06.11.2017 - Ta teden akcija Slovenija piha 0,0

06.11.2017 - Referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti ne bo

27.10.2017 - Odbor za delo soglasno podprl novelo pokojninskega zakona

27.10.2017 - Strategija razvoja Slovenije 2030

27.10.2017 - Ste 0,0 šofer?

26.10.2017 - Hrano, ki jo zavržemo, plačamo trikrat

26.10.2017 - Slovenski notarji bodo danes nudili brezplačne nasvete

26.10.2017 - Vlada med drugim o posodobitvi zakonodaje na področju izvršbe

26.10.2017 - Do leta 2020 za sedem milijonov evrov investicij v socialno varstvene zavode in domove za starostnike

26.10.2017 - Za demenci prijazno družbo

25.10.2017 - Končno testiranje v projektu Kooperative – iCareCoops

25.10.2017 - DZ za upoštevanje priporočil varuha človekovih pravic

24.10.2017 - Slovenski notarji bodo v četrtek nudili brezplačne nasvete

24.10.2017 - Skupščini ZZZS v novi sestavi bo predsedovala Lučka Böhm

24.10.2017 - Za manj zavržene hrane nujne sistemske rešitve

23.10.2017 - Zakon o dolgotrajni oskrbi v javno razpravo neusklajen z ministrstvoma za delo in finance

23.10.2017 - 70 letnica DU Domžale