Prazniki so tu!

Aktualno

Prazniki so tu!

Damjan J. Ovsec pravi: »Za praznik vstopamo v območje igre, nečesa, kar je dvignjeno nad vsakdanjost, zakone, čas in prostor.«

Spominjamo se otroštva in kako zelo posebni dnevi so bili prazniki. Posebni prazniki so v decembru, ko obhajamo Miklavža, božič in novo leto in si zaželimo vse najboljše, posebno pa zdravja! Tudi za kakšne zamere, ki so se pripetile med letom si odpustimo. Družina ima pomembno mesto med prazniki, saj je prilika ob topli peči strniti čustva, ki jih negujemo v družinskem, prijateljskem in tudi v okolju delovanja na terenu ter na delovnem mestu.

Spomini nas vodijo v preteklost, ko je bilo ob praznikih v stanovanju in v hišah vse na svojem mestu, iz kuhinje pa je prijetno dišalo po sveže pečenih dobrotah. To je bil dan, ko smo se v družini zares posvetili drug drugemu, prihajali so prijatelji in dan je bil izpolnjen z radostnim druženjem.

Odkar obstaja človeštvo, obstajajo prazniki. Ti so imeli že v davnini svoj globok pomen. Verjeli so, da je za vsem, kar obstaja, neka nevidna sila, ki so jo povezovali z naravo. Zato so najstarejši prazniki povezani prav z letnimi časi, oz. s sonč- nimi obrati, predvsem z zimskim in poletnim solsticijem. Večina tradicionalnih praznikov temelji prav na teh prvotnih oblikah čaščenja naravnih ciklusov sonca, lune, minevanja in rojevanja.

Nekoč je skupaj praznovalo vse ljudstvo. Na tak dan so se nehali vojskovati, zaprli so šole, ustavili trgovanje. Za vse ljudi so bili prazniki nekaj posebnega, čarobnega. Sodelovanje v prazničnem rajanju je pomenilo pravi blagoslov za človeka.

Danes je v ospredju praznovanj pogosto le zunanja forma in pridobitniški odnos do simbolnih predmetov in dogajanj, povezanih s praznovanji. Izgubilo se je bistvo, globlji namen, ki je v ozadju praznikov. Ostala je le tradicija kot zunanja oblika praznovanja. Marsikomu je tak dan le priložnost za zabavo in veseljačenje, drugim za letanje po velikih trgovskih centrih in nakupovanjih v nedogled.

Na srečo pa se pri mnogih ljudeh zopet prebuja poseben, globlji odnos do praznikov. Odnos, ki postavlja v ospredje potrebo po stiku, po druženju.

V nenehni borbi za obstoj in usmerjenosti v zadovoljitev najnujnejših osebnostnih potreb, pomeni praznik svetlo točko v življenju posameznika, družine, skupnosti, naroda. To so trenutki, ko se posvetimo zares pomembnim stvarem v življenju, poslušamo drug drugega, imamo čas za medsebojno toplino v družini, si vzamemo čas za prijatelje.

Praznik je čas, ko se odpremo svojim najglobljim hotenjem. Praznik je čas, ko odpremo srce, ko zdravje nadvlada bolezen, ko smeh prevlada žalost, ko dobre želje odrinejo jezo in zamere, ko smo polni spoštovanja in lastnega truda, da bi mu sami dali pravo vsebino.

Od naše lastne volje je odvisno, ali bomo praznike spustili v svoje življenje ali ne. Kot pravi pregovor: »Če praznike zapustiš, prazniki zapustijo tebe.«

Vse najlepše, drage upokojenke, dragi upokojenci, prostovoljci in zaposleni v strokovni službi ZDUS sprejmite z vso naklonjenostjo voščilo in polno miru za božične praznike in srečno, zdravo in mnogo svetlih dni v letu 2018.

Janez Sušnik, predsednik ZDUS

aktualno vse

-